Zonder glazen bol en koffieprut dan.

Ik kreeg vaak ongevraagde toekomstvoorspellingen en die waren zelden vol vertrouwen. Meestal eerder voorzien van een enorme kudde beren en donkere, onheilspellende wolken. Niets positiefs en al helemaal niet om je op te verheugen.

Als ik 1 ding geleerd heb in dit leven dan is het dit: Er is 1 constante factor en dat is verandering.

Niets blijft gelijk of hetzelfde. Iets wat nu zo is, betekent niet dat het er over 6 jaar ook zo is. Niet alleen verandert onze maatschappij, werk, technologie, kansen, denkwijzen, regels en mogelijkheden, maar ook kinderen met autisme groeien, ontwikkelen en veranderen.

Als ik 3 jaar geleden vergelijk met nu is dat voor mijn kind een wereld van verschil! Zijn zelfstandigheid is enorm toegenomen, en dingen die voorheen een puntje van aandacht waren in zelfstandigheid gaan nu helemaal vanzelf. En dat is niet omdat ik daar altijd bovenop heb gezeten.

Middelbare school (VSO) was pittig en bijna niet te doen, maar zijn zware beroepsopleiding deed hij fluitend en 4 dagen per week. Inclusief reizen met het ov.

Het ‘nu’ zegt niets over de toekomst.

Jouw kind blijft geen 5 of 10 jaar oud. Zelfs met autisme groeit het, leert en ontwikkelt jouw kind naar mate het ouder wordt. Het gaat langzamer maar ze kunnen je zomaar eens verbazen als ze daar de ruimte voor krijgen. Ook onze wereld veranderd. Het bedrijfsleven is volop bezig in de bewustwording dat mensen met autisme niet beperkt zijn, maar juist waardevolle medewerkers met vernieuwende denkwijzen! Technologieën gaan zo snel dat we eigenlijk geen idee hebben welke kansen en mogelijkheden er over 6 jaar zijn.

Kinderen met autisme hebben vaak geweldige talenten en interesses. Ze denken buiten de plat gebaande kaders. Het vraagt van een moeder (of ouder) geduld, vertrouwen, en acceptatie dat jouw kanjer het op een andere manier en in een ander tempo doet. De angst dat ze het nooit zullen leren of kunnen als je er niet bovenop zit is onterecht en werkt zelfs juist stagnerend en vertragend.

Waarom dan al die waarschuwingen, beren en wolken in die – niet bestaande – glazen bollen?

Omdat men denkt dat jij als moeder dan harder je best gaat doen om je kind op de rails te krijgen.

Alsof je dit niet al doet. Uit angst loop of duw je harder, want het lijkt namelijk veel makkelijker als je kind in het hokje past. De praktijk laat zien dat je kind dan juist overvraagd, angstig en gestrest wordt. Stress en angst laten de ontwikkeling juist stagneren. Precies wat je niet wilt.

Je kind verdient het om jouw vertrouwen te krijgen. Het vertrouwen dat het met wat kleinere stapjes en meer tijd er absoluut wel komt. Dat het gedrag wat je zo moeilijk vindt geen onwil is, maar voortkomt uit onmacht.

Jouw kind is meer dan slechts het ‘autisme’. Het is uniek, talentvol, vol liefde, pret, zorgzaamheid, doorzettingsvermogen en wilskracht. Het heeft al het mooie wat je in een kind zou wensen.

 Ik denk altijd in mogelijkheden en kansen en heb gelukkig nooit geluisterd naar de voorspellingen uit de glazen bollen en koffiedrab. Ik zag mijn zoon zijn hartje, het mooie, lieve karakter dat soms verstopt ging achter gedrag dat door een anders werkend brein werd veroorzaakt. Ik wist dat mijn kinderen veel meer in hun mars hadden dan ze tot dan toe konden laten zien.

Ik had gelijk.

Mijn kind en de wereld zijn niet hetzelfde als 6 jaar geleden. Eerder een dag en nacht verschil. Alles wat toen onmogelijk leek, kan en lukt nu makkelijk.

Durf jij de angst los te laten en te vertrouwen dat het echt wel goed komt?

Wil jij ook dat jouw kind weer gelukkig wordt? En het dus ook makkelijker wordt voor jou?

Ik help je hier graag bij! Want samen kunnen we een wereld van verschil maken in het leven van jouw kind!
Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen en meteen al 3 tips krijgen? Vraag dan een gratis Jumpstart sessie met mij aan